štvrtok 5. marca 2009

Pravidlá pre ligovú suťaž v petangu

Novinkou v súťažiach organizovaných SZHG Veľké Leváre je od roku 2007 ligová súťaž v PETANGU formou súťaže jednotlivcov už od začiatku kalendárneho roku s vytváraním rebríčka a záverečným ligovým turnajom najlepších maximálne 12 hráčov konanom začiatkom septembra. Súťaž bude prebiehať od jari, cez leto až do 1.septembra, kedy sa rebríček súťažiacich jednotlivcov uzatvorí. Z turnaja vzíde víťaz ligy, rebríček vytvorený od začiatku roka zostane v platnosti.

Súťaž jednotlivcov v hraní petangu a záverečný ligový turnaj sa bude konať takto :
  1. Hráč, ktorý sa chce zapojiť do súťaže jednotlivcov v petangu môže kedykoľvek keď bude možné hrať na jednej z dvoch vytýčených dráh na petang, hrať buď sám alebo ešte s jedným hráčom, ale výsledky sa budú hodnotiť každému samostatne. Hrať je možné iba za prítomnosti rozhodcu a každý hráč bude hrať iba s guľami (váha gule je 720 gramov a požičanými rozhodcom. Každý hráč před prvou hrou nahlási rozhodcovi meno, priezvisko, 6 prvých čísiel rodného čísla a číslo telefónu, na ktorom je ho možné kontaktovať.
  2. Malú guličku „k o š o n e k“ položí rozhodca na označený bod vo vzdialenosti 7 metrov od kruhu pre hádzanie. Hráč alebo hráči budú postupne hádzať petangové gule čo najbližšie košonku. Ak budú hrať dvaja môžu sa trafovať do gulí súpera a po vhodení všetkých gulí do hry zmerá sa vzdialenosť gulí od košonka každému zvlášť.Akékoľvek protesty sa riešia hneď na mieste, dodatočné protesty sa neuznávajú, ak sa nedohodnú a rozpory pretrvávajú hra sa zruší a do výsledkov sa zapíše 0.
  3. Po vykonanom meraní a zrátaní všetkých troch vzdialeností od košonku oznámi rozhodca výsledok, ktorý zapíše do záznamu. Najlepší výsledok hry (z maximálne 9 hier) bude slúžiť k vytvoreniu rebríčka hráčov, v prípade rovnosti sa bude prihliadať k výsledku ďalších hier. V prípade rovnosti vzdialenosti gule od košonka u dvoch alebo viac hráčov, vyššie v rebríčku bude ten hráč, ktorý hádzal skôr. Rebríček sa bude priebežne meniť podľa výsledkov hádzania ďalších hráčov.
  4. Pre väčšiu objektívnosť, môže sa vždy po odhádzaní troch hier urobiť priemer výsledkov a tento použiť do výpočtu rebríčka v hraní petangu.
  5. Vždy 1. septembra sa výsledky rebríčka uzatvoria a vyberie sa 12 hráčov (v rebríčku 1 až po 12), s ktorými sa telefonicky prekonzultuje ich účasť na záverečnom ligovom turnaji, ktorý sa bude konať v prvej polovici septebra. Ak niektorý z rebríčka 12 hráčov nepotvrdí účasť bude nahradený ďalším hráčom v rebríčku.

2 komentáre:

  1. Ale veď takto sa petang nehrá!Preštudujte si pravidlá!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nasu situaciu poznate, ak si najdete komentar na www.velkelevare.sk v knihe navstev. Pravidla pozname velmi dobre, ale ak chceme aby sa do hrania zapojil aj jeden hrac, trochu sme ich upravili. Na jesen sa finale uz bude hrat klasicky.

    OdpovedaťOdstrániť